powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΆΓΙΟ ΚΟΣΜΑ ΤΟΝ ΑΙΤΩΛΟ ΣΤΟ ΜΠΟΥΣΟΥΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΆΡΓΟΥΣ


 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 300 ετών από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά τού Αιτωλού, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο Μπουσουλοπούλειο θέατρο Άργους πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: «Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Άγιος που σκόρπιζε φως και ελπίδα»

 Πρόκειται γι ργο τν μαθητν τν κπαιδευτηρίων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» σθμο Κορίνθου πο περιλαμβάνει θεατρικό ργο, φήγηση, προβολή κα τραγούδια πό τ χορωδία το σχολείου.

 Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, ο πρόεδρος του ΙΣΚΑ π.Γεωργίος Σελλής και πλήθος κόσμου.

 




Το σχολικό έτος 2013-14 έκλεισε με ιδιαίτερη λαμπρότητα για το Σχολείο μας, καθώς οι μαθητές σε συνεργασία με τους καθηγητές προετοιμάσαμε και παρουσιάσαμε μια ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, με την ευκαιρία της επετείου των 300 χρόνων από τη γέννησή του. 

 

Με απόφαση και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ.κ. Διονυσίου η εορτή συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό του πολιούχου της Κορίνθου Αποστόλου Παύλου, γεγονός που προσέδωσε στην εκδήλωση ακόμη πιο πανηγυρικό τόνο, και φιλοξενήθηκε στην Κροκίδειο αίθουσα της  Μητροπόλεως Κορίνθου.

 

Η ένταξη της εορτής στα "Η΄ Κορίνθου Παύλεια" αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία να προβληθούν μαζί δύο μεγάλες μορφές της Ορθοδοξίας, που παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες, ο Απόστολος Παύλος και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Η εισαγωγική ομιλία που εκφωνήθηκε από τον κ. Νικόλαο Βούλγαρη, καθηγητή Θεολογίας, συγγραφέα και τ. Δήμαρχο Μεσολογγίου, πέτυχε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σύζευξη της προσφοράς των δύο Αγίων της Εκκλησίας μας. Οι μακρόχρονες και πολύ μεγάλες σε απόσταση περιοδείες που επιχείρησαν, ο ιερός ζήλος τους για διάδοση της Πίστης μας, το μαρτυρικό τέλος τους και όλη, γενικώς, η βιωτή τους φανερώνουν ότι πράγματι πρότυπο και πηγή έμπνευσης για τον Απόστολο του Γένους μας Κοσμά ήταν ο Απόστολος των Εθνών Παύλος.

 



Το θεατρικό έργο που ακολούθησε, αφιερωμένο στη ζωή και τη δράση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ανέδειξε χαρακτηριστικές πτυχές της χαρισματικής προσωπικότητάς του. Οι πατρικές διδαχές του, ο ακάματος αγώνας του για τον φωτισμό του Γένους, ο προφητικός λόγος του και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η πολύπλευρη δράση του παρουσιάστηκαν από τους συμμετέχοντες στο θεατρικό μαθητές με τρόπο που ενθουσίασε και συγκίνησε το κοινό. Τα γεμάτα ζωντάνια τραγούδια της χορωδίας διάνθισαν με τον καλύτερο τρόπο το θεατρικό έργο, καθώς ήταν τραγούδια σχετικά με τον άγιο Κοσμά και το πρότυπό του, τον Απ. Παύλο, καθώς και με την προεπαναστατική περίοδο, κατά την οποία κήρυττε ο άγιος. Με περίσσιο παλμό και οι μαθητές της χορευτικής ομάδας του σχολείου μας παρουσίασαν χορούς ηπειρώτικους, απ' την περιοχή δηλαδή που σημαδεύτηκε από τη δράση και τα κηρύγματα του αγίου Κοσμά και όπου τελικά είχε μαρτυρικό τέλος.

Την εορτή σφράγισε με λόγο πνευματικό και πατρικό ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. Διονύσιος, ο οποίος μας εξέφρασε τα συγχαρητήρια και τις ευχές του. Η προσέλευση των γονέων των μαθητών και γενικότερα του κόσμου από την Κορινθία και όχι μόνο, που κατέκλυσαν από νωρίς την αίθουσα, καθώς και οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις τους αποτέλεσαν την καλύτερη επιβράβευση για την προσπάθεια και τον κόπο μας. Ελπίζουμε να καρποφορήσουν στην ψυχή μας τα πλούσια μηνύματα του αγίου βίου του Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού.

 


STUDIO B&G ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: